🚚 VI BJUDER ALLTID PÅ FRAKTEN

Plast i haven


I förra avsnittet diskuterade vi kort våran konsumtion av plast. I detta avsnittet kommer vi gå djupare in på vad som händer med den plasten som hamnar i våra åar och hav. Hur ser situationen i våra hav faktiskt ut och hur brådskande är läget?


För ett par år sen blev det en viral nyhet om de stora “plast öarna” som flyter runt i våra hav. För att få grepp om omfattningen på dessa öarnas storlek kan vi ta “The great pacific garbage patch” som flyter mellan Hawaii och Kalifornien. Denna “Ö” är dubbelt så stor som Texas eller tre gånger så stort som Frankrike. Hur dessa “öar” fungerar är att strömmar i havet driver allt plast som finns i det området till samma ställen, här fortsätter delarna att följa strömmarna tills plasten bryts ner. Man beräknar att det finns cirka 80 000 ton plast, bara i denna strömmen! “Varför plockar vi inte bara upp plasten och återvinner den?” tänker kanske du nu, sannerligen en berättigad fråga. Anledningen är att 94% av plasten är i form av mikroplast vilket gör det nästan omöjligt att plocka upp massan. Detta är inte bara dåligt eftersom att det minskar vår chans att få bort det, det är även dåligt eftersom att risken att det hamnar i ett djurs mage ökar drastiskt. Dessutom befinner sig inte ens all plast i dessa strömmar, FNs miljöprogram konstaterade nyligen att för varje kvadratkilometer hav finns det cirka 19 000 plastbitar. The great pacific garbage patch är en av fem stora plastöar. 

Så vad har dessa plastöar för påverkan på det marina livet i och runt haven? Här kommer tre fakta som visar hur allvarligt läget är. 50-80% av alla sköldpaddor som dör har någon typ av plast i magsäcken. Havsfåglar har börjat missta plast för mat vilket har resulterat i att 98% av alla havsfågelungar har plast i magsäcken. Hela tiden kommer det in rapporter om valar som dör på grund av intag av plast. Ett av de mer bisarra exemplen kommer från 2002 när en vikval spolades upp död med över 800 kg plast i kroppen. Det är inte så svårt att förstå att när valar har sådana volymer plast i sig, så har även de mindre fiskarna betydliga mängder plast i sig. Man beräknar att ungefär 25% av alla fiskar innehåller plast, även de som vi människor äter. Som man förstår är plasten ett oerhört problem. Forskare säger att vi 2050 kommer ha mer plast än fisk i haven. År 2050 kanske låter långt bort men det är endast 30 år dit. Det betyder att de handlingar vi gör för att omvända trenden inom de kommande 15 åren är otroligt viktiga, vi kan helt enkelt inte vänta, haven måste räddas nu.


Lämna en kommentar