🚚 VI BJUDER ALLTID PÅ FRAKTEN

Motverka glaciär smältningen


Hejsan, idag tänkte vi prata lite kring möjligheten att stoppa trenden som vi belyste i förra inlägget. Att stoppa isarna i polarområdena samt alpernas glaciärer är ju som ni förstår ingen baggis. Men vi ska i denna texten försöka reda ut ett par saker som vi kan göra.


För att vara tydliga från början vill vi poängtera att problemet är inte egentligen att de smälter, isarna har smält i tusentals år. Dock är problemet hastigheten som de smälter i. I förra inlägget berättade vi att isarna smälter idag cirka 5 gånger snabbare än vad de gjorde på 60-talet. Vi tänker poängtera ut tre olika anledningar till detta. För det första så smälter en liten isbit snabbare än vad en större gör. För det andra så påverkar sotpartiklar som släpps ut från gamla motorer samt genom röken från gamla industrier. Sotpartiklarna är oförbrända kolpartiklar, och hur påverkar de då isarna undrar kanske du? Jo, när de svarta partiklarna blandar sig i isen gör de att isen absorberar mer solljus än vad de annars vita isflaken gör. Givet detta faktum är det viktigt att vi så snabbt som möjligt slutar skjuta ut dessa partiklar i atmosfären. Experter beräknar att vi kan minska uppvärmningen av arktis med cirka 66% på rätt kort sikt bara genom att stoppa sotet. I förra avsnittet pratade vi även snabbt om Chamonix. Chamonix är en av de franska alporter som inom snar framtid kommer att förbjuda eldning av ved inomhus då även dessa partiklar påverkar glaciärerna. Ett super förslag som kommer göra stor nytta för isarna på Mont Blanc. 

För det tredje så är såklart uppvärmningen av vår planet en av anledningarna. Uppvärmningen verkar ske mest i polarområdena vilket sker på grund av att isarna som hållit områdena kalla försvinner. Vad vi kan göra åt uppvärmningen kan man diskutera i all evighet men kort kan man sammanfatta det med att konsumera mindre och smartare. 


Alltså finns det ännu ett par saker som vi kan göra för att sakta ner farten i vilken isarna smälter. Vi behöver börja rena våra utsläpp får sotpartiklar samt sluta släppa ut dem. Sedan behöver vi sluta elda i den utsträckningen som vi gör. Och till sist måste vi börja konsumera mindre och smartare. 


Miljö vänliga hälsningar,

SHP


Lämna en kommentar