🚚 VI BJUDER ALLTID PÅ FRAKTEN

Klimatförändringarnas påverkan på glaciärer


Hejsan allihopa. Idag befinner sig Frankrikes premiärminister Emmanuel Macron i alpbyn Chamonix, för att prata om och se med sina egna ögon, klimatförändringarnas påverkan på glaciärerna på Europas högsta berg, Mont Blanc. Att glaciärer och isar blir mindre över hela världen är ett faktum. Vad kan konsekvenserna av detta bli och hur länge beräknas glaciärerna finnas kvar? Mer om detta i texten nedan.


Glaciärer blir väldigt påverkade av höjda temperaturer. Att isen smälter till vatten blir inte den enda konsekvensen av ett varmare klimat, utan även förflyttelse av själva glaciären. Vidare så smälter glaciärer i en otroligt snabb fart just nu. Världens glaciärer beräknas smälta cirka 5 gånger snabbare nu 2019 än vad de gjorde på 1960-talet. Studier visar även att glaciärer idag förlorar cirka 1% av sin massa varje år. Detta betyder att om smältningen inte minskar så kommer glaciärerna inte att överleva detta århundradet. Anledningen till detta är att glaciärerna smälter mer på sommaren än vad de växer på vintern. Glaciärer är väldigt volatila. De växer mycket på vintern med hjälp av snöfall och låga temperaturer medan de smälter på sommaren. Om man kollar på glaciär områden som till exempel Svalbard, så kan man se att temperaturerna höjs mer där än någon annanstans på jorden. På Svalbard har medeltemperaturen ökat med cirka fem grader under de senaste 100 åren! Så vad blir konsekvensen av att glaciärer försvinner? Området med glaciärer i Himalaya är extremt viktigt på många sätt. För det första utgör dessa glaciärer cirka 50% av all isyta i världen frånsett från isen på polerna. Isytor reflekterar solens ljus och är därför väldigt viktiga för att hålla temperaturerna på jorden nere, med de är även vår största reserv av färskvatten. Varje år försörjer himalayas glaciärer över en miljard människor. Dagen då dessa glaciärer har försvunnit måste vi ha lösningar för detta på plats som kan ta över. En miljard människor kan inte stå utan vatten och vatten i plastflaskor är ingen bra lösning för en miljard människor. 


Kontentan är alltså att vi behöver våra glaciärer och att om smältningen fortsätter som den gör så kommer de inte finnas kvar i slutet av detta århundradet. Nästa inlägg kommer att handla om vad vi möjligen kan göra åt detta. 


Ha de gott,

S.H.P


Lämna en kommentar