🚚 VI BJUDER ALLTID PÅ FRAKTEN

Kina förbjuder engångs plastartiklar!


Det var runt den 21 januari i år som Kina gick ut med att de tänker börja förbjuda engångs plastartiklar redan detta året. Målen är bland annat att förbjuda plastpåsar i alla stora städer i landet under 2020, samt att förbjuda restaurangbranschen från att använda icke återanvändningsbara sugrör inom 2020 (restaurangbranschen måste även minska sin totala användning av engångsartiklar med 30%). Icke nedbrytbara plastpåsar ska bli förbjudet i hela landet under 2022. Så frågorna vi kommer diskutera i detta inlägget är varför Kina gör detta samt vilken påverkan detta kommer få.


Så först och främst, varför gör Kina detta? Svaret kan tyckas uppenbart men det är ändå värt att stycka ut de faktiska anledningarna. Den första anledningen är att Kina inte klarar av att hantera allt skräp som blir av plastanvändningen i landet. Landets regering ser konsekvenserna av att deras soptippar blir överfulla. Det tydligaste exemplet kommer från landets största soptipp, som är lika stor som cirka 100 stycken fotbollsplaner. Denna enorma soptipp har blivit full redan 25 år tidigare än planerat! Regeringen har alltså valen mellan att antingen lägga pengar på att bygga nya och större soptippar, eller att förbjuda användningen av vissa plastprodukter som står för stora delar av avfallet. Den andra anledningen kan vara att Kina börjar bli mer och mer klimatmedvetna. Det ryktas att den världskända David Attenborough fört samtal med Kina om klimatet samt påstått att världen inte kan skyddas om inte Kina förändrar sin inställning till plast avfall. Man ska dock inte tro att detta är första gången Kina gör något sådant här. De började redan 2008 med att förbjuda viss användning av diverse plastartiklar. 


Men hur kommer detta då att påverka världen? 

Kina är ett av de länder som använder absolut mest plast. Endast de stora e-handelsplatserna som Alibaba och JD skickar årligen cirka 25 miljarder plastpåsar. Detta ser regeringen som ett stort problem och överväger till och med att svartlista företag som inte slutar med plasten. Vidare så är Kina ett av de länderna med sämst sophantering vilket har resulterat i att 28% av all plast som finns i havet. Därav behöver man inte tänka länge innan man kommer fram till att förbjudning av plast i Kina kommer att ha en otrolig effekt på världens plast utsläpp. Utöver den rena klimateffekten, kan detta leda till att andra stora länder och ekonomier följer i Kinas väg och tar krafttag mot plastförbrukningen. 


Alltså kan man säga att Kina tar krafttag mot plasten som kommer att påverka hela världen och klimatet mycket positivt. Det är i nuläget omöjligt att säga med siffror hur stor påverkan det kommer få men att säga att det kommer göra stor skillnad är troligtvis ingen överdrift.


Lämna en kommentar