🚚 VI BJUDER ALLTID PÅ FRAKTEN

Införa en internationell pant på plastprodukter


Hejsan igen allihopa! Idag tänkte vi diskutera möjligheten att införa en internationell pant på plastprodukter och vad det skulle innebära.


Pant fungerar som så att en vara blir t.ex en krona dyrare, för att man sedan ska få tillbaka den kronan behöver man lämna in förpackningen till produkten. Detta innebär att varan blir bättre omhändertagen och förhoppningsvis även inlämnad till pant där materialet då blir återvunnet. Så vad vi föreslår är att en internationell pant på plastförpackningar blir satt i verket. Detta skulle enligt oss bidra i stor utsträckning till en mer cirkulär ekonomi. 

Så hur ska vi göra detta? Det första man måste göra är såklart att införskaffa en infrastruktur som gör detta möjligt. Detta behövs göras framförallt via organisationer som FN samt EU eftersom att infrastrukturen och reglerna måste vara internationella (eller mellan de länderna som går med på förslaget). Strukturer för såväl transport av den insamlade plasten, strukturer för regelverk samt ekonomiska bestämmelser måste sättas upp. Det andra steget i processen blir att förhandla fram villkor med företagen som jobbar med tillverkning av plastprodukter. Sedan måste givetvis processen marknadsföras så att folk faktiskt gör det. 


Vad skulle detta ha för konsekvenser? Kortsiktigt skulle vi troligen se en stor ökning av antalet återvunna produkter samt en större medvetenhet hanteringen av plastprodukter såsom man sett efter att man infört pant på burkar och flaskor. Vidare i det långa loppet skulle man se en mycket mer cirkulär ekonomi så på många sätt drivs av återvunna produkter. 


Vi hoppas att detta är något som kommer hända inom 10 år men som verkligen borde ske nu. Det är en handling som vi kan mäta säkra konsekvenser av samt som vi vet hur vi ska göra. Det enda som krävs är den ekonomiska och politiska viljan. 


Miljö-vänliga hälsningar,

SHP.


Lämna en kommentar