🚚 VI BJUDER ALLTID PÅ FRAKTEN

Hur ska vi ersätta plasten?


I förra inlägget gick vi igenom varför bambu är ett väldigt bra material att använda sig av för att reducera sin plastanvändning. Men givetvis finns det grenar där bambun inte ens kan jämföras med plasten i form av egenskaper och nytta. Exempel på dessa är dockor och diverse leksaker, vattenflaskor eller produkter som måste vara elastiska som t.ex plastfolie. Givet dessa kan man inte ersätta allt plast med bambu eftersom att bambu inte har samma typ av egenskaper. Dock, fungerar bambu som supplement till den mesta plasten vi använder i vardagen. Varje dag använder vi varor som tandborstar, diskborstar och engångs bestick och tallrikar, alla dessa små redskapen som hjälper oss genom dagen som fortfarande idag, 2019, är gjorda i plast. Dessa går att byta ut mot bambu utan att man som konsument behöver kompromissa på något sätt alls. Man kan sammanfatta det såhär, så länge inte föremålet behöver vara genomskinligt eller böjbart, så kan man byta ut materialet. Problemet är enbart att företagen inte har kommit med dessa lösningar i tillräckligt stor utsträckning än. När väl företagen och samhället förstår hur lätt det är kommer denna marknaden att explodera. 

Men vad gör vi då med de föremålen som inte går att ersätta med bambu? Jo, vi har faktiskt  även där existerande supplement till plasten. Dessa är till exempel plast som istället för att bli gjord på olja, blir gjord på majsstärkelse eller andra bio proteiner. Genom att använda dessa material, som är lite dyrare att framställa, kan vi få ett helt nedbrytningsbart föremål som har nästan exakt samma egenskaper som oljeplasten. 

Vad vi vill komma fram till är att det finns bra supplement på marknaden som kan hjälpa oss att minska vår plastanvändning. Vi måste bara skynda på marknaden och öka efterfrågan på supplement till plast.


Lämna en kommentar