🚚 VI BJUDER ALLTID PÅ FRAKTEN

Fungerar återvinningen av plast?


Varje dag sorterar vi våra sopor för olika ändamål, matrester för biobränsle, hushållssopor för förbränning och plast för återvinning, med drömmen att vi kanske någon dag ska kunna köpa denna plastpåse igen, men i en ny form. Men är denna drömmen verklighetsförankrad? Fungerar plaståtervinningen lika bra som vi lätt kan inbilla oss?


Så vi börjar med att kolla på lite siffror kring hur plaståtervinningen faktiskt fungerar. För det första så lämnas ungefär 66% av den plasten vi använder in för återvinning i Sverige. Det är en relativt hög siffra sett internationellt, men inte i närheten av så hög som den skulle behövt vara. Så då återvinns 66% av plasten, eller? Nej, tyvärr. Det visar sig att det efter sortering av dessa 66% som inlämnats så är det bara 8% av varorna som faktiskt kan återvinnas, resten lämnas till förbränning. det betyder alltså att 33% blir skräp/slängs på soptippen, 59% förbränns och endast 8% återvinns trots att 66% lämnas in för återvinning. Betyder det då att det är helt onödigt att sortera plast för återvinning? Absolut inte! Att plast förbränns istället för att hamna i naturen är självklart bättre. Vad detta dock visar är att plast är ett väldigt ohållbart ämne som faktiskt i praktiken inte har tillräckligt med egenskaper för att kunna bli återvunnet i någon hög grad. Det är värt att notera att dessa siffror ser olika ut i varje land, Sverige togs bara upp som exempel i brist på globala studier i ämnet. 

Vidare förlorar plast cirka 95% av sitt värde redan efter första återvinning. Kvaliteten på den nya plasten är nämligen inte i närheten av det ursprungliga sett till estetiska och funktionella parametrar. Detta beror på att alla som köper ursprunglig plast vill ha vara på sitt eget sätt, till exempel vill tandbortföretag ha plasten hård och rak medan Ica vill ha den mjuk och tunn för sina förpackningar. All denna bearbetning försämrar produktens egenskaper vilket gör att utsikterna för återvinning blir betydligt mer avlägsna. Det är därför som plasten är ett super ämne i teorin, men inte fungerar i praktiken. I teorin kan obearbetad plast återvinnas många gånger om utan förlorade egenskaper men så fungerar tyvärr inte marknaden för plast. 

Ett exempel på bristerna i återvinning av plast på grund av tillförda egenskaper är att om vi gör en plastförpackning svart, så går den idag inte att återvinna enbart på grund av att den har en annan färg. Därför ska man, om man måste köpa något med plast, aldrig köpa någon plast med färg. 

Så varför fungerar inte återvinningsindustrin? Jo dels på grund av det faktum jag beskrev innan, att plasten blir för bearbetad, och dels på grund av att det inte är ekonomiskt fördelaktigt i många länder. Det kostar nämligen ofta mer för återvinningsföretagen att återvinna plast än vad marknadspriset för den färdiga produkten är. Därför krävs det starka politiska incitament för dessa företag från EU samt individuella stater. Det bästa vore såklart att sluta använda plast eftersom att vi idag faktiskt har betydligt mer miljövänliga alternativ som har ungefär samma egenskaper samt är lätta att återvinna. Dock skulle det ta långt tid att genomgå en sådan förändring och kräva mycket initiativ från hela samhället. 

Exempel på sådana material är organisk plast gjord på majsstärkelse/annan protein och bambu. Bambu är såklart inte lik plast i egenskap men fungerar väldigt bra som supplement till plast i många situationer.


Alltså fungerar återvinning av plast inte i närheten av så bra som man hade hoppats på. Men bara på grund av det får man inte ge upp med sin källsortering. Återvinning gör fortfarande enorm skillnad trots att den kan bli mycket bättre än vad den redan är. 


Lämna en kommentar