🚚 VI BJUDER ALLTID PÅ FRAKTEN

EU's plan för att få bort plasten från haven.


Så förra inlägget var en liten sammanfattning av faktan bakom och anledningen till EU´s utredning kring plast i havet. Detta inlägget kommer handla om EU´s plan i sig för att få bort plasten från haven och delvis från marknaden. Så hur ser planen då ut? EU kommer att använda sig av huvudsakligen sju olika metoder för de 10 olika grupperna plast + fiske prylar, som vi nämnde i förra inlägget. Planen är att i detta inlägg gå igenom varje metod för sig. So here we go!

eu's plast plan

(På uppställningen ser ni hur EU´s plan ser ut)


Metod 1: Den första metoden är reduktion av den totala konsumtionen. Denna metod appliceras på plastmuggar samt plastförpackningar för mat i t.ex matbutiker. Detta kommer man att göra genom att sätta generella mål för medlemsländerna. T.ex att användningen av plastmuggar ska minska med 70%. Dock lämnar man över ansvaret för att genomföra detta till varje land för sig vilket vi tycker är ett tveksamt sätt att agera från EU. Ett sätt att minska användningen av dessa  detta är t.ex att höja momsen på dessa produkter, alltså att se till att det är dyrare att köpa förpackade grönsaker istället för “lösvikt”. 


Metod 2: Marknadsrestriktioner innebär att staterna sätter upp restriktioner för produktion och försäljning av dessa produkter. De produkter som innefattas av detta är “Cotton buds” samt bestick och sugrör. Här kommenterar dock EU att restriktionerna är svåra att implementera eftersom att nästan alla dessa produkter produceras utanför EU, vilket gör det svårt att införa en produktions restriktion. Vidare stoppar även “Fri rörelse för handelsprodukter inom EU” dem från att ta starkare åtgärder över hela Europa. Dock uppmanar EU medlemsländerna till att ta egna initiativ till att inför restriktioner på den inhemska marknaden. Sedan uppkommer även där ett moraliskt problem, olika länder kommer vara olika ambitiösa, ska vissa länder behöva dra ett mycket tyngre släp? Det är nödvändigt att vissa länder gör det anser vi.


Metod 3: Den tredje metoden innebär att det införs krav på hur produkterna ska vara designade. De måste till exempel gå att återvinna (t.ex Ingen svartfärgad plast eftersom att man inte kan återvinna det).


Metod 4: Denna metod är en av de mer intressanta tycker vi. Här tvingar man vissa produkter att tydligt vara markerade med företagets logga. Ballonger är ett av exemplena här. Ballonger går ofta sönder och tenderar då tyvärr att bli slända på platsen de går sönder. Genom att tvinga Mc Donalds (som är kända för sina ballonger) att ha sin logga på ballongerna, kommer samma logga att ses när de söndriga ballongerna ligger i naturen och skräpar ner. Därav får företaget en direkt dålig image genom att ge ut ballonger. Därför har nästan alla “Ballong företag” nu slutat att de ut dem till sina kunder. En supermetod som vi tycker borde appliceras i mycket större utsträckning!


Metod 5: Med utsträckt ansvar på producenten menas att producenten straffas istället för konsumenten. De straffas bland annat genom utsläppsskatt eller böter. Detta görs istället för att införa högre moms på produkten vilket snarare straffar konsumenten än producenten. 


Metod 6: Detta må vara den BÄSTA metoden än så länge, som vi inte kan förstå varför den inte redan implementeras internationellt. Nämligen att panta, som vi svenskar säger. Det innebär att efter användning av produkten, kan konsumenten lämna in produkten till ett inlämningsställe där konsumenten får en peng för varje produkt som lämnas in. Detta ger inte bara konsumenten en extra peng i fickan, utan gör även att produkterna hanteras mer varsamt så att kvaliteten vid inlämningen för återvinning är så hög som möjligt. Detta bidrar i allra högsta grad till en mer cirkulär ekonomi.


Metod 7: Att sprida medvetenhet kring produkters påverkan kan vara en av de viktigaste sakerna som vi kan göra. Detta är något som görs på alla plan i samhället och som förhoppningsvis kommer påverka alla typer av SUP produkter.Alltså är det 7 metoder som allihopa har sin specifika gren. Vi tycker att det är 7 bra metoder, dock saknar vi starkare tag mot användningen av onödiga produkter såsom ballonger och plastpåsar. Men det var detta inlägget och denna veckan. Hoppas att ni får en riktigt trevlig helg, så ses vi förhoppningsvis igen på onsdag då nästa inlägg kommer!

Miljö-vänliga hälsningar,

SHP.


Lämna en kommentar