🚚 VI BJUDER ALLTID PÅ FRAKTEN

10 tips för att göra ditt hem mer hållbart


Visst har vi alla haft problemet att vi velat bli mer hållbara, utan att veta riktigt var vi ska börja? Vi har själva ställt oss denna frågan många gånger och kommit fram till att det bästa stället att börja, såklart är i sitt eget hem. Då motiverat med att det är det enda stället som du själv har 100% kontroll över.

I denna texten kommer vi därför gå över de 10 bästa och enklaste sätten att göra ditt hem mer hållbart. 


Tips 1:

Det första tipset är att organisera din skräp hantering. Återvinning är en av de viktigaste sakerna för oss att göra om vi ska lyckas med våra klimatmål. Genom att källsortera ditt skräp direkt vid förbrukning blir hela processen, som kanske förr känts jobbig, helt plötsligt enkel. Desto fler sorteringar du har, desto bättre, men de viktigaste är följande: Matrester, metaller/elektronik, plast samt en station för restavfall. Har du dessa så är du på en god väg. 


Tips 2:

Vårt andra tips är att ha som mål att aldrig slänga någon mat. Ett enkelt sätt att nå detta målet är att köpa små matlådor där du kan lägga den maten som blivit över och äta den maten till lunch nästa dag. Detta är väldigt bra för miljön, men även för din ekonomi. 


Tips 3:

Ett annat sätt att göra ditt hushåll mer hållbart är att endast köpa produkter som är producerade i hållbara material. Plast är ett exempel på ett  ej hållbart material som man lätt kan byta ut mot substitut i till exempel majsstärkelse, trä eller bambu.


Tips 4:

Skär ner på alla engångsartiklar. Engångsartiklar är en av de produkter som förorenar klimatet mest. Ofta tillverkas de även av plast som dessutom inte kan återvinnas vilket gör att livslängden på produkten blir otroligt kort, därav namnet, engångsartiklar. 


Tips 5:

Låt aldrig dina elektroniska prylar stå på standby! Visste du att elektronik som står på standby drar cirka 2% av hela Sveriges totala elkonsumtion? Det är både dåligt för klimatet men även för din ekonomi! I Australien betalar den genomsnittliga familjen runt 1000 kronor om året för elektronik som står på standby!


Tips 6:

Släng aldrig gamla prylar som fortfarande fungerar! En av konsekvenserna från vår tids överkonsumtion är att vi har många fullt fungerande prylar som aldrig används och därav slängs. Istället för att slänga dessa, fungerar det ofta superbra att lämna in dem för återvinning, till second hand butiker eller till välgörenhetsorganisationer som tacksamt tar emot dessa.


Tips 7:

Handla märkta produkter! Ett enkelt sätt att göra dina köp mer hållbara är att verkligen ta reda på vad det är du köper. Ett enkelt sätt att göra det är genom att kolla på olika märkningar som t.ex svanen. Svanenmärkningen är ett av de viktigaste märkena, den berättar att varan har en miljövänlig livscykel, alltså allt från produktion till vad som händer efter bäst-före datumet. Vidare är det alltid viktigt att kolla så att produkten är så lokalt tillverkad som möjligt. 


Tips 8:

Ännu ett enkelt sätt att spara på klimatet och plånboken är att korta ner tiden du duschar. Om man duschar 15 minuter om dagen i ett år motsvarar det utsläpp om cirka 500 KILO koldioxid. Genom att korta ner sina duschar kan man alltså spara in otroligt mycket på miljön!

duscha hållbart

Tips 9:

Ett annat tips är att aldrig köpa svart plast! Ofta hittar man svart plast i botten av olika typer av förpackningar eftersom att det ser snyggare ut än genomskinlig. Men vad du kanske inte visste är att svart färgad plast inte går att återvinna! När man färgar plasten svart tappar nämligen materialet sin kvalitet vilket gör att det inte går att få ut ett användbart material via återvinning längre. Såklart är det bästa att inte köpa plastförpackningar alls men ibland går det inte att undvika, undvik vid de tillfällena åtminstone den svarta plasten. 


Tips 10:

 Det sista tipset som vi har i detta inlägg är att bli medveten om din konsumtion och hantering av varorna som du köper. För i slutet av dagen, är det endast genom medvetenhet, kunskap och vilja, som vi kan klara oss igenom klimatkrisen. 


Vad man kan se i dessa tips är att din ekonomi ofta går hand i hand med ett klimatsmart liv, det behöver alltså inte vara svårt och dyrt att vara klimatsmart! Vi hoppas att du lärt dig något genom detta inlägget och har du några funderingar eller fler tips som du gör, så tveka inte att lämna en kommentar här under!


Lämna en kommentar