🚚 VI BJUDER ALLTID PÅ FRAKTEN

Nyheter RSS



Motverka glaciär smältningen

Hejsan, idag tänkte vi prata lite kring möjligheten att stoppa trenden som vi belyste i förra inlägget. Att stoppa isarna i polarområdena samt alpernas glaciärer är ju som ni förstår ingen baggis. Men vi ska i denna texten försöka reda ut ett par saker som vi kan göra.

Fortsätt läsa



Klimatförändringarnas påverkan på glaciärer

Hejsan allihopa. Idag befinner sig Frankrikes premiärminister Emmanuel Macron i alpbyn Chamonix, för att prata om och se med sina egna ögon, klimatförändringarnas påverkan på glaciärerna på Europas högsta berg, Mont Blanc. Att glaciärer och isar blir mindre över hela världen är ett faktum. Vad kan konsekvenserna av detta bli och hur länge beräknas glaciärerna finnas kvar? Mer om detta i texten nedan.

Fortsätt läsa



Köttindustrins påverkan på klimatet

Hej igen allihopa! Hoppas att ni haft en bra vecka, ÄNTLIGEN FREDAG! Nu under veckan har jag gått rund och tänkt på vad jag skulle skriva detta inlägget och kom fram till att det vore kul att diskutera en av de största faktorerna till klimatpåverkan i dagens samhälle och sedan lösningen till det. Så vilken industri kan detta vara? Köttindustrin. Så till att börja med kan vi konstatera att köttindustrin påverkar klimatet på många olika sätt. Jag har delat in dessa sätten i tre huvudkategorier: Area, Konsumtion samt utsläpp. Jag tänkte att vi skulle gå igenom dem en för en.

Fortsätt läsa



Införa en internationell pant på plastprodukter

Hejsan igen allihopa! Idag tänkte vi diskutera möjligheten att införa en internationell pant på plastprodukter och vad det skulle innebära. Pant fungerar som så att en vara blir t.ex en krona dyrare, för att man sedan ska få tillbaka den kronan behöver man lämna in förpackningen till produkten. Detta innebär att varan blir bättre omhändertagen och förhoppningsvis även inlämnad till pant där materialet då blir återvunnet. Så vad vi föreslår är att en internationell pant på plastförpackningar blir satt i verket. Detta skulle enligt oss bidra i stor utsträckning till en mer cirkulär ekonomi.  Så hur ska vi göra detta? Det första man måste göra är såklart att införskaffa en infrastruktur som gör detta möjligt. Detta behövs göras framförallt via...

Fortsätt läsa



EU's plan för att få bort plasten från haven.

Så förra inlägget var en liten sammanfattning av faktan bakom och anledningen till EU´s utredning kring plast i havet. Detta inlägget kommer handla om EU´s plan i sig för att få bort plasten från haven och delvis från marknaden. Så hur ser planen då ut? EU kommer att använda sig av huvudsakligen sju olika metoder för de 10 olika grupperna plast + fiske prylar, som vi nämnde i förra inlägget. Planen är att i detta inlägg gå igenom varje metod för sig. So here we go!

Fortsätt läsa